AMSTERDAM - De plaatsvervangend CEO van Fortis, Herman Verwilst, zou bij zijn vertrek mogelijk tot vijf miljoen euro opstrijken. Een fors verschil met de vertrekpremie van 1,3 miljoen euro die zijn voorganger Jean-Paul Votron meekreeg.

Volgens de Belgische krant De Standaard heeft Verwilst volgens het jaarverslag over 2007 recht op een 'brutovergoeding die gelijk is aan maximaal drie jaar de bezoldiging in contanten'. Hieruit concludeert de krant dat niet alleen het basissalaris, maar ook de bonus meegerekend moet worden. Op basis van wat hij in 2007 ontving, een basissalaris van 695.000 euro en een bonus van 1 miljoen euro, zou een vertrekpremie op kunnen lopen tot vijf miljoen.

Verwilst nam op 11 juli het stokje over van oud-bestuursvoorzitter Votron, die na de aankondiging van enkele financiële noodmaatregelen door de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar, zijn biezen moest pakken.

Op zoek
Fortis is zowel binnen als buiten het concern op zoek naar een nieuwe CEO om de definitieve opvolging van Votron op zich te nemen. Naar verluidt zou hiervoor een headhunter in de arm genomen zijn.

Votron heeft vier jaar aan het roer gestaan van Fortis en was een belangrijke pion in de overname van ABN AMRO. De acquisitie van de bank in combinatie met de kredietcrisis bleek echter te duur te zijn voor Fortis, wat het bedrijf op ernstige liquiditeitsproblemen kwam te staan, die eind juni aan het licht kwamen.

Voorlopig blijft in nevelen gehuld hoeveel financieel topman Gilbert Mittler bij zijn vertrek meekrijgt. Hij werd vorige week op een zijspoor gezet door hem de rol van 'bijzonder adviseur' van de CEO toe te bedelen.