AMSTERDAM - Een groep technologiebedrijven waaronder Google, Yahoo en Microsoft werkt in samenwerking met mensenrechtenorganisaties aan een vrijwillige gedragscode voor China en andere landen die internetvrijheid beknotten. Dat meldt de Wall Street Journal dinsdag.

In brieven aan twee Amerikaanse senatoren schrijven de bedrijven de code nog dit jaar af te willen ronden. De politici vrezen dat internetbedrijven zonder de gedragsregels zwaarder onder druk kunnen worden gezet door de Chinese overheid om privé-informatie te verstrekken van buitenlandse internetters die het land bezoeken voor de Olympische Spelen.

De bedrijven willen zich verbinden aan 'de principes van de vrijheid van meningsuiting en privacy' in landen waar overheden speuren naar persoonlijke informatie en de toegang tot bepaalde websites blokkeren, aldus de brieven.

Journalisten kwamen er recentelijk achter terwijl zij neerstreken in de olympische speelsteden, dat websites van bijvoorbeeld de mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Britse nieuwszender BBC niet toegankelijk waren. Ondanks de toezegging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat er tijdens de Olympische Spelen persvrijheid zou zijn, bleek het comité op de hoogte te zijn van de voorgenomen censuuractiviteiten van de Chinese overheid.