LONDEN - Alan Greenspan, de voormalig topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschuwt dinsdag in de Britse krant Financial Times voor de "enorme kosten" die het gevolg kunnen zijn van overheidssteun aan banken die in zwaar weer verkeren.

Volgens hem kan grootschalig ingrijpen door overheden ertoe leiden dat de positieve effecten van globalisatie worden afgeremd. Greenspan verwacht dat overheden nog wel een aantal banken financieel zullen steunen voor de huidige economische crisis achter de rug is.

Onvermogen
"De angst voor het onvermogen van banken om te betalen is nog niet volledig opzij gezet", lichtte hij zijn voorspelling toe. "Er kunnen banken en andere financiële instituten zijn die op het randje van wanbetaling staan en toch gered worden door overheden", aldus Greenspan.

Volgens Greenspan bedreigt het ingrijpen in de financiële markten echter de bron van de economische voorspoed van het afgelopen decennium, de winsten die dankzij vrije internationale markten konden worden opgebouwd. Hij pleit er in de Britse zakenkrant dan ook voor dat overheden zich niet teveel met de financiële markten gaan bemoeien.

Euforie
"De bron van onze economische wanhoop ligt in de menselijke eigenschap heen en weer te gaan tussen euforie en angst. Regulering, de zogenaamd effectieve oplossing voor de huidige crisis, heeft nog nooit een einde gemaakt aan een crisis", aldus Greenspan.

De Britse bank Northern Rock en de Amerikaanse bank Bear Stearns wisten recentelijk faillissement af te wenden, dankzij steun van hun overheden.