AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam kwam maandag het grootste deel van de handelsdag redelijk door. Na de negatieve opening van Wall Street dook de beurs aan het eind van de dag toch in de rode cijfers. Ook de andere belangrijke beurzen van Europa sloten met verlies.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen op het Damrak sloot 2,05 punten lager op een slotstand van 392,48 punten, een verlies van 0,5 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 3,06 punten (0,6 procent) op een stand van 541,81 punten.

De beurs van Londen sloot met een verlies van 0,6 procent. De beurzen van Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 0,7 en 0,8 procent.

Fortis
Het grootste slachtoffer op de Amsterdamse beurs was Fortis. De geplaagde bankverzekeraar meldde voorbeurs een hoger dan verwachte nettowinst, maar dit was deel te danken aan eenmalige meevallers. Het aandeel verloor 3,2 procent.

De andere financials in de AEX-index deden het beter. Aegon, dat vrijdag nog ruim 1 procent lager sloot, was een van de grotere winnaars van de dag. Het aandeel van de verzekeraar steeg met 2,8 procent. ING sloot de dag met nagenoeg dezelfde beurskoers als waar het de dag mee begon.

Ahold
Supermarktketen Ahold had de stijgende lijn weer te pakken en won 3,2 procent. Daarmee prijkte het aandeel bovenaan de AEX. Afgelopen vrijdag ging het aandeel ook al 6 procent omhoog dankzij beter dan verwachte omzetcijfers over het tweede kwartaal. Bierbrouwer Heineken won maandag zonder direct aanwijsbare reden 2,4 procent.

Shell, een zwaargewicht in de AEX, begon de dag sterk, maar moest de winst in de loop van de dag weer inleveren. Het aandeel noteerde uiteindelijk een min van 0,9 procent. Dit gebeurde onder invloed van een sterk gedaalde olieprijs.

HSBC
Op de beurs in Londen leverde het bankaandeel HSBC 1,1 procent van zijn waarde in. De Britse bank maakte maandag bekend dat zijn nettowinst in de eerste helft van dit jaar 29 procent lager is dan een jaar geleden. De investeringstak van de grootste bank van Europa moest ongeveer 3,9 miljard dollar afschrijven op riskante beleggingen.

De afschrijvingen van HSBC misten in eerste instantie hun uitwerking op de Amerikaanse beurzen op Wall Street niet. De Dow-Jonesindex opende negatief en zag de verliezen in de eerste uren onder aanvoering van de financiële fondsen snel oplopen. Onder invloed van de dalende olieprijs werd een groot deel van dit verlies echter al snel weer goed gemaakt.

Euro
De euro werd iets duurder ten opzichte van de dollar. Aan het eind van de Europese handelsdag noteerde de euro 1,5600, ten opzichte van de slotkoers van 1,5585 dollar van afgelopen vrijdag. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) nam met 3,5 procent af tot 120,75 dollar.