FRANKFURT - Bij Lufthansa dreigen opnieuw stakingen, slechts enkele dagen nadat een staking door het grond- en cabinepersoneel werd beëindigd. De piloten van twee dochtermaatschappijen van Lufthansa overwegen het werk weer neer te leggen om hun eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten.

Dat liet de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit maandag weten. Behalve de piloten van de regionale dochtermaatschappijen Eurowings en CityLine, doen mogelijk ook de vliegers van Lufthansa zelf mee. Zij eisen een eigen ondernemingsraad, waar de directie van Lufthansa altijd tegen is geweest. Lufthansa heeft ongeveer 3500 piloten in dienst.

Volgens de pilotenbond behoort een werkonderbreking van drie uur in de loop van deze week tot de mogelijkheden. Dit zou op z'n vroegst dinsdag beginnen, maar woensdag is waarschijnlijker. Er is nog geen definitief besluit gevallen, aldus een zegsman.

Schadevergoeding
Lufthansa liet weten in het geval van een pilotenstaking een schadevergoeding te zullen eisen van Vereinigung Cockpit. In de afgelopen maanden legden de piloten van Eurowings en CityLine het werk al een aantal keer neer. Daardoor moesten in totaal ongeveer 1600 vluchten worden geschrapt.

Lufthansa heeft de piloten van CityLine een loonsverhoging geboden van 5,5 procent in twee stappen over een looptijd van achttien maanden plus een bonus. De piloten van Eurowings kregen een salarisverhoging aangeboden van 6,5 procent over 24 maanden. Volgens Vereinigung Cockpit is dit echter geen geschikt bod. Bij Eurowings en CityLine zijn ongeveer duizend piloten werkzaam.

Staking
Vorige week werd Lufthansa nog getroffen door een vijf dagen durende staking door het grond- en cabinepersoneel. Lufthansa bereikte vrijdag een nieuw loonakkoord voor de ruim 50.000 grond- en cabinewerknemers. Zij krijgen een loonsverhoging van 7,4 procent over een periode van 21 maanden plus een eenmalige bonus.

Door de acties moesten honderden vluchten worden geschrapt, waaronder tientallen intercontinentale. Maandag vielen nog eens 130 vluchten uit, vooral als gevolg van uitgestelde veiligheidsinspecties. Voor de rest van de week rekent Lufthansa op een dagelijkse uitval van veertig vluchten. Volgens de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa kan het nog twee weken duren voordat alles weer is genormaliseerd.