AMSTERDAM - Het consortium voor de ontwikkeling van een nieuw softwareplatform voor mobiele telefoons LiMo is uitgebreid met een nieuwe groep bedrijven en telefoons. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

LiMo is gebaseerd op het open-source besturingsprogramma Linux, en gaat de concurrentie aan met Google Android, Windows Mobile en Symbian, dat onlangs werd gekocht door Nokia.

De nieuwe toestellen zijn vier toestellen van elektronicabedrijf NEC, twee van Panasonic en een model van Motorola. Daarmee komt het totaal aantal beschikbare LiMo-mobieltjes op 21, en zijn nog voornamelijk verkrijgbaar in Azië.

Telecom Italia
Aan de ontwikkelingstafel nemen sinds maandag elf nieuwe bedrijven plaats, waaronder Telecom Italia en de Chinese elektronicaproducent Cellon. Er dragen nu 52 concerns bij aan de ontwikkeling van het platform dat in 2007 werd opgericht door NEC, Motorola en NTT Docomo.

Google Android loopt qua ontwikkeling achter bij LiMo en kent momenteel 34 leden van zijn Open Handset Alliance, waaronder ook LiMo-lid Motorola. Nokia's Symbian Foundation heeft 31 leden, maar veel mobieltjes: 235 modellen draaien op de software, die volgens Nokia in 2010 volledig open source zal zijn.