MOSKOU - De financiële topman van het Russisch-Britse oliebedrijf TNK-BP is opgestapt als gevolg van het conflict dat al maanden woedt in de top van het bedrijf. Dat maakte het olieconcern maandag bekend.

"James Owen is van mening dat hij niet onafhankelijk kan werken nu de huidige aandeelhoudersproblemen niet worden opgelost", aldus TNK-BP. De Britse en Russische aandeelhouders van TNK-BP liggen al maanden in de clinch over de strategie en de controle over het bedrijf. De Russen, grote magnaten, eisen het vertrek van topman Robert Dudley. BP vindt dat onaanvaardbaar.

Dudley moest eind juli naar het buitenland uitwijken omdat de Russische autoriteiten zijn visum niet wilden verlengen. Zijn arbeidscontract zou zijn verlopen. Russische media berichtten vorige week dat de ruzie bijna zou zijn bijgelegd en dat BP akkoord zou gaan met een managementsverandering. Maar bronnen spraken maandag tegen dat het vertrek van Owen daarmee samenhangt. Er zouden nog geen afspraken zijn gemaakt over veranderingen binnen de top van TNK-BP.