AMSTERDAM - De pessimistische stemming rond de Nederlandse economie blijkt niet uit de cijfers van het aantal startende bedrijven. De Kamer van Koophandel (KvK) verwacht dit jaar hetzelfde aantal inschrijving als in het recordjaar 2007, zegt een woordvoerder maandag.

Tot 1 juli schreven 56.796 starters zich met hun nieuwe bedrijf in bij de KvK. "We kunnen niet met zekerheid zeggen of dat getal aan het einde van dit jaar verdubbeld zal zijn, maar 100.000 starters dit jaar is niet ondenkbaar."

In 2007 begonnen 102.000 mensen een onderneming. Dit jaar zijn de economische vooruitzichten echter slecht. "Ondernemers willen weten of ze in een prettige fase van de economie zitten, dat is nu niet bepaald zo. Toch wordt de mentale stap om een eigen bedrijf op dit moment nog niet beïnvloed door het slechte nieuws," aldus Jan Hoogkamer van de KvK.

Trend
Mocht het consumentenvertrouwen nog verder dalen, dan verwacht de KvK wel een daling van het aantal nieuwe inschrijvingen. Dat zou het einde betekenen van een jarenlange trend naar een groeiend aantal starters. In 2003 begonnen nog 54.000 mensen een eigen bedrijf.

Vooral het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) groeit in rap tempo. Zij vormen ruim de helft van het aantal starters.