AMSTERDAM - De Taiwanese elektronicaproducent Foxconn heeft de productie van de iPhone opgeschroefd naar 800.000 per week.

Volgens een 'ingewijde' tegenover de website TechCrunch.com ligt dit aantal 'hoger dan de eigenlijke capaciteit' van de fabriek. Analisten schatten het totaal aantal wereldwijd verkochte exemplaren van de telefoon van computermaker Apple dit jaar op 25 miljoen, maar op dit tempo verlaten dit jaar 40 miljoen exemplaren de fabriek in Taiwan.

In het eerste weekend na de lancering in juli van de iPhone 3G, zoals de tweede generatie van het apparaat wordt genoemd, ging de telefoon 1 miljoen keer over de toonbank. De eerste versie haalde dit aantal pas na 74 dagen.

Het aantal landen waar de (vernieuwde) telefoon verkrijgbaar is, groeit intussen. Dit jaar komen er 50 landen bij de huidige 23. Desondanks moet Apple hard werken om indruk te maken in de markt voor mobiele telefonie; die bedroeg in 2007 1 miljard stuks.

Volgens de Engelse krant Daily Mail heeft Apple een manier gevonden om zijn klantenbestand uit te breiden: een miniversie van de iPhone. Het toestel zou nog voor de kerstdagen in de winkels liggen. De krant baseert zich op een 'bron in de industrie'.