AMSTERDAM - De prijs van benzine en diesel in Nederland is sinds 1996 verdubbeld. Benzine was in juni van dit jaar 92 procent duurder dan in januari 1996; diesel was 124 procent duurder. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag weten.

De prijzen stegen vooral sinds juni vorig jaar flink. Diesel was in juni dit jaar 32 procent duurder dan het jaar ervoor.

De hoge brandstofprijzen hebben dit jaar al voor veel opschudding gezorgd. Vorige maand gaven CDA, PvdA en VVD aan een onderzoek te willen naar de brandstofprijs. Die wordt weliswaar overal ter wereld hoger. Maar de autobrandstoffen bleken in Nederland zonder accijns en btw acht tot veertien cent duurder dan in de rest van Europa. Dat zou liggen het gebrek aan concurrentie tussen pompstations langs de snelweg.

cbs groei brandstofprijzen
Prijsontwikkeling benzine en diesel sinds 1996

Half juni protesteerden truckers nog tegen de accijnsverhoging met drie cent op diesel per 1 juli. Ze blokkeerden snelwegen en reden expres langzaam over verschillende wegen. Ook taxichauffeurs uit Den Haag en Rotterdam voerden in juni actie. Volgens beide branches hebben bedrijven in hun sector het door de hoge brandstofprijzen steeds zwaarder.