AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon heeft in het tweede kwartaal de winst ruimschoots zien verdubbelen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt door de sterk gestegen grondstofprijzen.

Het concern maakte dat maandag bekend. De nettowinst van Nuon kwam uit op 442 miljoen euro, vergeleken met 168 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf boekte een omzet van ruim 1,6 miljard euro. Een jaar eerder was dat 1,1 miljard euro.

Nuon verkocht meer gas dan een jaar eerder. De lage temperaturen in het tweede kwartaal dit jaar zorgden voor een hoger gasverbruik.

Olie
Voor de consument is het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht. De hogere prijzen voor olie, kolen en gas blijven zorgen voor opgaande druk, zei financieel directeur Doede Vierstra in een telefonische toelichting. "De kosten voor de consument gaan naar verwachting nog verder omhoog", aldus Vierstra. Nuon heeft per 1 juli de prijzen voor gas en elektriciteit al flink verhoogd, omdat het bedrijf meer moet betalen voor zijn grondstoffen.

Nuon voert nog geen concrete gesprekken met mogelijke strategische partners, aldus Vierstra. "Wel praten we continu met strategische partijen om ons heen. We verwachten dat het nog zes á negen maanden zal duren om tot een definitieve keuze te komen", aldus de financieel topman. Nuon maakte in juni bekend dat het met aandeelhouders en commissarissen heeft besloten een buitenlandse partner te zoeken voor zijn commerciële productiebedrijf. Daarmee verwacht het concern de concurrentie op de Europese energiemarkt beter het hoofd te kunnen bieden.

Kosten
De kosten van Nuon liepen in het voorbije kwartaal op met 65 miljoen euro. Voor een deel kwam dat door de grotere uitgaven aan marketingactiviteiten, om de klantenpositie te verdedigen. Maar ook de kosten van de splitsing worden zichtbaar. In het eerste halfjaar gingen de kosten die het bedrijf maakt voor splitsing in een netwerk- en een productiebedrijf richting de 10 miljoen euro, zo zei Vierstra. "We verwachten dat ze nog verder zullen oplopen."

Door de aankoop van Burlington Resources Nederland eerder dit jaar, waarmee Nuon de relatief zwakke positie op de gasmarkt wil versterken, en door de uitbetaling van dividend aan de aandeelhouders, heeft Nuon nu schulden ter hoogte van 110 miljoen euro. Aangezien het bedrijf voor de komende jaren miljardeninvesteringen plant, zullen de schulden voorlopig nog verder oplopen, zo stelde Vierstra.

De overname van Burlington, die in juni werd aangekondigd, wordt tegen het einde van het jaar definitief afgerond en in de tweede helft van het jaar zichtbaar in het resultaat.