BRUSSEL - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft in het tweede kwartaal 830 miljoen euro nettowinst geboekt. De winst werd met 362 miljoen euro gedrukt door afschrijvingen wegens de aanhoudende onrust op de financiële markten.

Dat meldde Fortis maandag. De nettowinst is 3 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2008, maar de helft lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten gingen gemiddeld uit van een nettowinst van 754 miljoen euro.

Waarde
De totale portefeuille met riskante beleggingen bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal 41,7 miljard euro. Daarmee is de waarde van de portefeuille met 1,6 miljard euro gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal. "Afschrijvingen gerelateerd aan de kredietcrisis van 362 miljoen euro op een portefeuille van 41,7 miljard euro valt erg mee. Of ze doen het heel erg goed of er klopt nog iets niet", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Beleggers reageerden grillig op de resultaten. Het aandeel opende in Amsterdam 2,7 procent hoger, maar dook vervolgens snel bijna 3 procent in de min. Na een bijna een uur handel noteerde het aandeel 1,2 procent lager.

Votron
Het geplaagde Fortis, dat gebukt gaat onder de overname van ABN Amro, had het afgelopen jaar last van een kelderende aandelenkoers en boze beleggers. Topman Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler hebben inmiddels het veld moeten ruimen.

Analisten vinden de resultaten over het algemeen licht tegenvallen. Ze wijzen er onder meer op dat de nettowinst over het afgelopen kwartaal, die op zich boven de verwachtingen lag, werd opgekrikt door eenmalige meevallers.

Tevreden
Topman Herman Verwilst van Fortis erkende dat in een toelichting op de cijfers. "Ik gebruik ook geen woorden als super of fantastisch", aldus de topman. "De cijfers zijn, in deze marktomstandigheden, naar tevredenheid."

Verwilst zei tevens dat de kredietcrisis nog niet achter de rug is. De Belg doet "in het licht van de huidige onzekerheden" geen uitspraken over de winstverwachtingen voor de rest van het jaar.