AMSTERDAM - Het pensioenfonds van elektronicaconcern Philips is door frauduleuze vastgoedtransacties voor 150 miljoen euro benadeeld. Dat blijkt volgens het Financieele Dagblad uit de beslagen die het Philips Pensioenfonds heeft laten leggen op woonhuizen van enkele verdachten in de fraudezaak.

Een vertegenwoordiger van de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden toont zich tegenover de krant verbaasd over het bekend worden van het schadebedrag. Hij zegt erop te rekenen dat de 130.000 aangesloten leden van het pensioenfonds gecompenseerd zullen worden, hetzij door de fraudeverdachten, dan wel door Philips.

Het bedrag ligt stukken hoger dan eerder werd aangenomen. Philips is in samenwerking met advocatenkantoor De Brauw bezig met een intern onderzoek naar de twee ex-directeuren van het pensioenfonds Will F. en Robert L.. In totaal telt de zaak circa 25 verdachten.

Het is nog niet bekend waarom de hoogte van het bedrag al bekend is gemaakt, terwijl De Brauw zijn onderzoek nog niet heeft afgerond. Wel kan Philips niet eindeloos wachten met het indienen van een claim tegen de verdachten nadat er beslag is gelegd op hun huizen, zoals nu is gebeurd bij de woonhuizen van Will F. en Robert L, hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van ontwikkelaar Bouwfonds, en accountant Eric F., die directeur was van een geheime vennootschap van Will F..