LONDEN - Shell en BP hebben ieder afzonderlijk het Australische Origin Energy benaderd om zijn gasactiviteiten. Dat meldde de Britse krant Daily Telegraph dit weekeinde op basis van bronnen.

De interesse van de twee oliegiganten voor de gasdivisie van Origin, die gespecialiseerd is in de winning van gas uit kolen, doorkruist de overnameplannen van het Britse gasbedrijf BG.

Vorige maand lanceerde BG een vijandig bod op Origin van 8,5 miljard euro. Het bestuur van Origin Energy had eerder al het bod van BG op het gehele bedrijf afgewezen. Sindsdien heeft het Australische bedrijf aangegeven voor de winning van zijn gasreserves aan de oostkust van Australië eventueel een koper of een partner te zoeken.

Kolen
Van Shell is bekend dat het wil uitbreiden in gaswinning uit kolen. In juni sloot Shell een alliantie met het Australische Arrow Energy, waarmee het Nederlands-Britse energieconcern toegang krijgt tot Arrows' kolenvelden.

In Rusland heeft Shell gesprekken gevoerd met lokale partner Sibir over een aandelenruil in het Salym-project. Dat meldde een andere Britse krant, The Sunday Times, zondag op basis van bronnen.

Shell zou zijn belang van 50 procent in de Salym-olievelden willen ruilen voor een belang in het Russische oliebedrijf zelf. Hiermee zou Shell de uitvoering en het management van het project overlaten aan de Russen, maar wel een economisch belang in de Salym-olievelden houden. De deal heeft een geschatte waarde van 1 miljard pond (1,3 miljard euro).

Rusland
Westerse oliemaatschappijen hebben het de afgelopen jaren moeilijk in Rusland. De Russen proberen hun greep op de eigen oliereserves te vergroten gelet op de almaar stijgende olieprijzen. Shell verkocht vorig jaar onder zware politieke druk zijn meerderheidsbelang in het olie- en gasproject Sachalin II, op het gelijknamige eiland voor de Siberische kust, aan het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Het Britse olieconcern BP ligt in Rusland in de clinch met Russische miljardairs, waarmee de Britten in 2003 het olieproductiebedrijf TNK-BP oprichtten. TNK-BP is goed voor een kwart van de totale olieproductie van BP.