AMSTERDAM - Komende week staat het Damrak in het teken van de financiële fondsen. Fortis trapt maandag af met de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

De vraag is volgens analisten niet of, maar hoeveel de geplaagde bank en verzekeraar de afgelopen maanden heeft moeten afschrijven op slechte leningen als gevolg van de kredietcrisis. Verzekeraar Aegon is donderdag aan de beurt.

"Recente informatie van Merrill Lynch suggereert in elk geval extra afschrijvingen", aldus analist Ivan Lathouders van de Belgische bank Degroof in een rapport. Vorige week maakte de Amerikaanse zakenbank bekend 5,7 miljard dollar af te moeten schrijven op riskante beleggingen. Dat vergrootte de angst aan beide zijden van de Atlantische Oceaan dat grote banken nog meer serieuze afschrijvingen moeten doen op slechte leningen.

Fortis
In ieder geval verwachten analisten dat de winst bij Fortis het afgelopen kwartaal fors is gedaald. De marktvorsers rekenen gemiddeld op een afname van de winst behaald met verzekeren van bijna een kwart tot 313 miljoen euro. Met bankieren is naar verwachting 585 miljoen euro verdiend, 35 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fortis ligt zwaar onder vuur omdat het het concern zich vertild heeft aan de recente overname van ABN Amro. De aankondiging van een financiële noodgreep eind juni ter waarde van ruim 8 miljard euro heeft inmiddels geleid tot een sanering in de top van het bedrijf, waarbij bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler uit hun functies zijn ontheven.

Koersdaling
De waarde van het aandeel Fortis is dit jaar 62 procent gedaald, terwijl Europese concurrenten een koersdaling voor de kiezen kregen van gemiddeld 40 procent. "De markt heeft het vertrouwen verloren dat Fortis zijn kapitaalbasis opnieuw kan opbouwen", aldus analist Albert Ploegh van ING.

Tot nu toe zijn grote afschrijvingen de Nederlandse banken en verzekeraars bespaard gebleven. De waardeverminderingen van beleggingen kostten Aegon in het eerste kwartaal 32 miljoen euro, Fortis 380 miljoen en ING, dat woensdag 18 augustus de cijfers publiceert, 55 miljoen euro. Dit staat in schril contrast met de miljardenafschrijvingen bij de meeste Europese en Amerikaanse collega's.

De malaise op de aandelenmarkten zet zich intussen voort en het einde lijkt niet in zicht. De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot afgelopen vrijdag 1,4 procent lager op 394,53 punten. Zakenbank Theodoor Gilissen heeft naar aanleiding van de onrust op de financiële markten het koersdoel voor de AEX-index in de komende twaalf maanden neerwaarts aangepast, van een bandbreedte van 540-570 naar 500-520 punten.