AMSTERDAM - Zoekgigant Google lijkt een effectieve methode te hebben gevonden om het aantal 419 scams via haar e-mail service terug te dringen.

Sophos meldt op z'n company blog dat het aantal berichten dat gelinkt wordt aan 419 scams sinds 23 juli plotseling drastisch is afgenomen. Uit het overzicht van het aantal 419 scams op de website van Sophos is te zien hoe het aantal 419 berichten begin juli nog flinke pieken vertoonde. Na 23 juli zakt dit aantal snel in en vertoont sindsdien ook geen tekenen van een dreigende stijging.

Een dergelijke daling kan natuurlijk verwezen worden naar problemen met de servers van Google, maar een andere grafiek laat zien dat het aantal e-mails dat verzonden wordt via de servers van Google, constant is gebleven. Weer een andere grafiek laat zien dat het ook niet ligt aan een algemene daling van het aantal spamberichten, dit aantal is in dezelfde periode als de eerste grafiek eveneens constant gebleken.

Bestrijden
De enige conclusie die hieruit volgens Sophos getrokken kan worden, is dat Google een effectieve manier heeft gevonden om 419 scams te bestrijden.

Om een echte analyse te doen moet het aantal volgens Sophos uiteraard wel een flinke tijd langer het lage niveau halen, maar het bedrijf heeft goede hoop in de nieuwe methode van Google, waarover het bedrijf zelf overigens nog geen mededelingen heeft gedaan.