RIJSWIJK - De subsidieregeling voor particulieren die willen overgaan op zonne-energie is onnodig ingewikkeld. Veel mensen die bij de overheid hiervoor een tegemoetkoming hebben aangevraagd, zullen waarschijnlijk afhaken als ze merken hoeveel papierwerk dit met zich meebrengt.

Dat stelt de branchevereniging voor zonne-energie, Holland Solar, zaterdag. De organisatie, waarin onder andere producenten van zonnepanelen zijn vertegenwoordigd, bevestigt daarmee een bericht in de Volkskrant van zaterdag.

Complex
"We zijn blij dat we van de overheid een steuntje in de rug krijgen met de subsidies", aldus een woordvoerder van Holland Solar. "Maar de regels die hieraan vastzitten, zijn zo complex dat veel mensen die al een subsidie toegewezen hebben gekregen alsnog zullen afhaken als ze zien hoeveel hier bij komt kijken."

Volgens Holland Solar gaat het niet alleen om papierwerk maar ook om technische eisen. Zo moeten gebruikers van zonne-energie twee stroommeters aanschaffen die zowel de hoeveelheid opgewekte energie als de hoeveelheid stroom die aan het net wordt geleverd, registreren.