AMSTERDAM - Funda is nog altijd de beste huizensite, maar wordt op de hielen gezeten door zijn concurrenten Jaap en Zuka. Dat stelt Vereniging Eigen Huis, die in een onderzoek 13 huizensites vergeleek. Ook nieuwkomers zoals Moviq en Brixter proberen een plaatsje te veroveren.

Funda staat volgens de belangenvereniging met vijf sterren op de eerste plaats, terwijl Jaap en Zuka beide vier sterren weten binnen te slepen. Jaap zou niet snel genoeg zijn, terwijl bij Zuka de kwaliteit van de woninginformatie voor verbetering vatbaar is. Moviq en Zoekallehuizen krijgen beide 3,5 ster toebedeeld. Speurders vormt van de onderzochte sites de hekkensluiter met slechts één ster.

In de middenregionen zijn met drie sterren nog Directwonen, Huislijn, Marktplaats en Dimo te vinden, terwijl Brixter, VBO en Nieuwbouwwoningen twee sterren krijgen.

Volledigheid
De Vereniging Eigen Huis vindt vooral volledigheid van de informatie over het woningaanbod belangrijk. Hierdoor hebben kopers en verkopers een betere kans van slagen. Bovendien moeten huizensites goede zoekmogelijkheden bieden, actueel aanbod laten zien en snel zijn.

Consumenten willen zeker 10 tot 15 foto's per huis kunnen zien. Verder hechten zij aan een grondige omschrijving van de woning en stellen ze prijs op een eventueel bouwkundig keuringsrapport. Ook waarderen potentiële kopers informatie over de buurt.

Vereniging Eigen Huis is blij dat er serieuze concurrenten zijn voor Funda, omdat dit makelaars een alternatief biedt en de onderlinge concurrentie van de huizensites voortdurend tot verbeteringen leidt.