AMSTERDAM - Een voormalig bestuurslid van het ter ziele gegane Russische energiebedrijf Yukos is veroordeeld wegens het beramen van meerdere moorden. De rechter in Moskou veroordeelde de voormalige topman, Leonid Nevzlin, bij verstek aangezien hij in 2003 naar Israël vluchtte.

Volgens Nevzlin is de veroordeling onderdeel van een 'showproces' dat is georchestreerd door de Russische regering onder leiding van premier Vladimir Poetin, schrijft Reuters vrijdag. "De uitspraak is van te voren opgezet door het Kremlin," aldus een verklaring van de veroordeelde.

Nevzlin was een van de trouwste medewerkers van de ex-baas van Yukos, Mikhail Khodorkovski. Hij heeft laten weten de uitspraak aan te vechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Burgemeester
Een van de moorden betrof die op een burgemeester die belastingen probeerde te heffen in de stad waar Yukos' grootste productiefaciliteit stond. "De rechtbank heeft vastgesteld dat Nevzlin een serie extreem ernstige misdaden heeft begaan", aldus de rechter.

In 2003 werd Khodorkovski opgepakt door de Russische geheime dienst, waarna Nevzlin de benen nam. Het concern Yukos werd hierna opgedeeld en doorverkocht door de Russische overheid.

Nevzlin zou de moorden beraamd hebben met Alexei Pichugin, de veiligheidschef van Yukos. Pichugin werd in 2006 veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moorden.