STOCKHOLM - De economische groei van Zweden is in de eerste helft van dit jaar nagenoeg stilgevallen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die het Zweedse bureau voor de statistiek vrijdag heeft gepubliceerd.

De Zweedse economie noteerde in het tweede kwartaal met een groei van 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar de zwakste prestatie sinds 2001. Ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar viel de groei van het Zweeds bruto binnenlands product (bbp) zelfs helemaal stil.

Daarnaast stelde het statistisch bureau de groei over het eerste kwartaal bij tot een schamele 0,1 procent, waar eerst nog werd uitgegaan van 0,4 procent.

Recessie
Met de twee zwakke kwartalen balanceert Zweden op de rand van een economische recessie. Deze treedt officieel in als het bbp twee kwartalen achter elkaar krimpt ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Ook de inkoopmanagersindex van Zweden wijst op afname van economische activiteiten. De graadmeter voor de industriële activiteit kwam in juli met 48,6 op de laagste stand uit in meer dan vijf jaar. In juni stond de index op 50,6. Boven de 50 is sprake van groei.

Inflatie
Behalve met sterke afkoeling van de economie kampt Zweden ook met een toenemende inflatie, die al acht maanden lang hoger is dan de door de Zweedse centrale bank gehanteerde maximale streefwaarde van 3 procent.

In een poging de inflatie te beteugelen, verhoogde de centrale bank onlangs de rente tot 4,5 procent. Bij die beslissing verraste de Riksbank de markten met de aankondiging van nog twee renteverhogingen later dit jaar. De tegenvallende prestaties van de Zweedse economie maken deze stappen volgens analisten echter onzeker.