DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is in het tweede kwartaal op een nettoverlies uitgekomen van 15,5 miljard dollar (10 miljard euro).

Het megaverlies is onder meer te wijten aan de sterk afgenomen verkoop in Noord-Amerika en kosten verbonden aan het faillissement van de voormalige dochter Delphi. Dat maakte GM vrijdag bekend.

Het is het op twee na grootste kwartaalverlies voor GM ooit en het vierde kwartaalverlies op rij. Een jaar eerder boekte het autoconcern nog een winst van 891 miljoen dollar. De omzet daalde met 18 procent naar 38,2 miljard dollar. De cijfers vallen veel slechter uit dan analisten hadden verwacht.

Lasten
Het verlies is grotendeels te wijten aan de 9,1 miljard dollar aan buitengewone lasten die GM in het tweede kwartaal nam. Zo trok het concern 3,3 miljard dollar uit voor vertrekregelingen voor Amerikaanse fabriekswerkers en werd een last genomen van 2,8 miljard dollar in verband met de blootstelling aan de failliet gegane toeleverancier Delphi, dat vroeger tot GM behoorde.

Daarnaast schreef GM 1,6 miljard dollar af wegens de verminderde waarde van leasecontracten en moest geld worden uitgetrokken om een regeling met de stakers bij de toeleverancier van wielassen American Axle te bekostigen.

Brandstof
GM leed in het tweede kwartaal een verlies met zijn automobielactiviteiten van 4 miljard dollar. Dat komt vooral door de sterk afzwakkende verkoop in de Verenigde Staten wegens de hoge brandstofprijzen en de afzwakkende economie. De verkoop in Noord-Amerika nam met 20 procent af in het tweede kwartaal, terwijl de verkoop daarbuiten met 10 procent steeg. Wereldwijd nam de verkoop van GM in het tweede kwartaal met 5 procent af naar 2,29 miljoen voertuigen.

Om kosten te besparen heeft het moederconcern van onder meer Chevrolet, Cadillac en Opel de laatste jaren tienduizenden banen geschrapt en meer dan tien fabrieken in de VS gesloten. Ook zijn Amerikaanse branchegenoten Ford Motor en Chrysler hebben flink gesneden in de capaciteit. GM viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan.

Het grootste kwartaalverlies van GM was in het derde kwartaal van vorig jaar met een verlies van 39 miljard dollar, gevolgd door het verlies van 21 miljard dollar in het eerste kwartaal van 1992. Vorig jaar leed het concern uit Detroit een verlies van 38,7 miljard dollar, maar dat kwam vooral door een boekhoudkundige aanpassing.