AMSTERDAM - Nederlanders zouden het liefst een rekenmodule hebben, waarmee ze de gevolgen kunnen zien van eerder of later met pensioen gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy in opdracht van Pensioenkijker.nl.

De onderzoekers vroegen 811 werknemers naar hun mening over verschillende vormen van pensioencommunicatie op de werkplek.Daaruit kwam een top 3 van meest wenselijke ideeën. Het meeste behoefte (84 procent) is er aan een rekenmodule, waardoor de gevolgen van eerder of later met pensioen gaan, zichtbaar worden.

77 procent wil dat het opgebouwde pensioen op de salarisstrook vermeld wordt, en zeventig procent heeft behoefte aan een onafhankelijke pensioenvraagbaak.

Inkomensval
De vermelding van de pensioenopbouw op de salarisstrook is een goed idee, stelt Henriëtte de Lange van Pensioenkijker.nl in de Telegraaf van vrijdag. "Nederlanders zijn slecht op de hoogte van hun oudedagsvoorziening en krijgen daarom vaak bij pensionering te maken met een onverwachts grote inkomensval. Een maandelijkse confrontatie met dat pensioen zou het bewustzijn een broodnodige impuls geven," aldus De Lange.

VNO-NCW ziet echter meer heil in de introductie van het makkelijk toegankelijke en overzichtelijke online pensioenregister, zoals dat er uiterlijk 2011 moet zijn. Daar kan men zijn totale pensioenplaatje terugvinden, inclusief aow en pensioenpotjes opgebouwd bij verschillende werkgevers.

Rekenmodule
Overigens is de wens van de meeste werknemers al ingewilligd: op de website van de stichting Pensioenkijker is een rekenmodule te vinden.