AMSTERDAM - Qua omzetgroei moeten voedingsmiddelenconcerns het niet hebben van de Olympische Spelen. Waar een EK Voetbal voor extra omzetten zorgt, gaat het de bedrijven die bij sponsoring betrokken zijn bij de Olympische Spelen om naamsbekendheid.

"Imago, daar gaat het om", aldus Joop Holla van marktonderzoeksbureau GfK. "Dat je wordt gezien als een bedrijf dat niet alleen gaat voor wat door de mond gaat, maar dat je ook bezig bent met het welzijn van je klant." Volgens de onderzoeker vinden consumenten dit steeds belangrijker.

Voedingsmiddelenconcern Unilever is een van de zes Partners in Sport van sportkoepel NOCNSF. Jaarlijks draagt het concern, net als de andere partners, 1,2 miljoen euro af aan de sportkoepel en mag hiervoor zijn naam aan het logo van NOCNSF koppelen.

Deodorant
Een aantal producten zijn direct gelinkt aan de sportkoepel met het oog op de aanstaande spelen in Peking zoals de deodorant van Rexona (Zweet jezelf naar Peking) en het merk Conimex (wokken met judoka Dennis van der Geest).

De keuze voor sport is voor Unilever een logische. "We willen vitaliteit toevoegen aan de samenleving. Dat gaat over je goed voelen, er goed uitzien en meer uit het leven halen. Dat kan met de producten van Unilever", aldus sponsormanager Milena van Not. Daarnaast wil het concern het gevoel van trots op het eigen bedrijf onder werknemers vergroten.

Overgewicht
"De belangstelling voor sport wordt steeds groter. Dat heeft te maken met maatschappelijke verantwoording, ook voor bedrijven", aldus Holla van GfK. De steeds groter wordende aandacht voor overgewicht, gezonde voeding en bewegen heeft daaraan bijgedragen.

"Steeds meer retailers zien dit en haken aan." Zo kondigde Albert Heijn aan dat het een samenwerking met de voetbalclubs in de Eredivisie is aangegaan. Bierbrouwer Heineken sponsort al jaren het Nederlands elftal en Unilever is een van de hoofdsponsors van de KNVB.

Dat de spelen deze zomer in China, een land dat hevig bekritiseerd wordt wegens zijn mensenrechtenbeleid, worden gehouden, deert Unilever niet. "Wij zijn partner van NOCNSF. Daarmee steunen we de top- en breedtesport in Nederland en die steun staat los van waar de spelen worden gehouden", aldus communicatiedirecteur Richard van der Eijk. Bovendien is het land een belangrijk afzetgebied voor de producten van Unilever. "Er is enorm groeipotentieel."

Bier
Ook bierbrouwer Heineken, dat al jaren op de spelen het Holland Heineken House faciliteert, ziet geen problemen aangaande het gastland. "We doen al jaren zaken in China", aldus directeur marketing Herwin van den Berg. De bierbrouwer heeft wel extra voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van personeel en gasten te waarborgen. "Er is goed gezond water geregeld. Je wilt toch niet hebben dat iedereen op het toilet zit."

Wat de bedrijven meer omzetten door de sponsoring, willen ze niet kwijt. "We zien altijd een opleving in de verkopen van een actieproduct en we zien het zeker terug in de merkperceptie", aldus Van Not van Unilever.

Voor Heineken is de grootste omzetstijger van deze zomer alweer achter de rug. Het EK bleek dankzij omzetstuwers als bier, chips en frisdranken, uiteindelijk goed voor een extra omzet van 31 miljoen euro voor supermarkten.

Verwaarlozen
Het omzeteffect van de Olympische Spelen is volgens Holla te verwaarlozen. Het aantal acties op de winkelvloer ligt lang niet op het niveau van tijdens het EK. Bovendien is er volgens Holla een gebrek aan een collectief Oranjegevoel tijdens het grootste sportieve evenement van de wereld.

"Het tijdsverschil maakt het lastig om de koorts te doen ontvlammen." Na twee Olympische Spelen loopt het partnerschap tussen Unilever en NOCNSF tegen het einde van het jaar af. Of Unilever voor verlening is van het contract, wilde het bedrijf, gezien de lopende onderhandelingen, niet zeggen.