AMSTERDAM – Nederland is fiscaal gezien de op één-na-beste plek voor bedrijven om zich te vestigen. Mexico bezet de eerste plaats op de lijst, zo meldt KPMG Canada op basis van het rapport 'Competitive Alternatives 2008 Special Report: Focus on Tax'.

KPMG Canada onderzocht de belastingdruk van bedrijven in totaal 102 steden in tien landen, inclusief 35 steden wereldwijd met meer dan twee miljoen inwoners.

Dat deed het bureau op basis van de Total Tax Index (TTI), waarbij ieder land werd vergeleken met de TTI van de Verenigde Staten, die op basiswaarde 100 was gesteld.

Tweede plek
Mexico bleek met een TTI van 70.2 de laagste belastingdruk te hebben. Met andere woorden: de totale uitgaven aan belastingen liggen daar 29,8 procent lager dan in de Verenigde Staten. Nederland bezet een goede tweede plek met een TTI van 78.3. Canada en Australië liggen met een TTI van 78.8 en 95.9 ook nog voor op de Verenigde Staten. 

Landen die een hogere belastingdruk hebben volgens de index, zijn Groot-Brittanië (101.6), Japan (120.8) en Duitsland (128.2). De lijst wordt afgesloten door Italië en Frankrijk, met respectievelijk een TTI van 172.0 en 185.3.

Steden
Parijs is dan ook fiscaal gezien de duurste stad voor bedrijven, gevolgd door Napels, Frankfurt, Londen en Yokohama.

Goedkoopste stad is San Juan (Puerto Rico), waar de belastingen minder dan een kwart van die in Parijs zijn. "De meeste steden met lage belastingen bevinden zich in Mexico, de Verenigde Staten of Canada. Uitzonderingen zijn de Australische steden Melbourne en Sydney", aldus de onderzoekers.