HEERLEN - De Vereniging van Register Vastgoed Taxateurs (RVT) komt met een eigen kwaliteitstoets voor de taxatie van onroerend goed. Dat maakte de RVT donderdag bekend. Het plan volgt op twee eerder gelanceerde soortgelijke intiatieven.

De RVT laat weten dat het voorstel niet dient om te concurren met de twee andere plannen. "Het is een kwaliteitstoets bovenop de betrouwbaarheidstoetsen die worden voorgesteld", laat een woordvoerder van de RVT weten.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) presenteerde begin juli samen met de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) een plan voor een taxatie-instituut. De RVT en de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) konden zich vinden in het idee, maar zijn tegen de uitvoering. Zij zien niets in de commerciële rol die het instituut vervult.

Borgtax
De LMV ontvouwde maandag een eigen initiatief, de zogenoemde borgtax. De verdeeldheid binnen makelaarsland is compleet door een tweedeling binnen de grootste branchevereniging, de NVM. Het landelijke bestuur staat achter het eigen plan terwijl 25 van 27 regionale afdelingen er niets in zien.

Het idee om de taxatierapporten te controleren ontstond nadat er in de regio's Rotterdam en Den Haag in bepaalde wijken gesjoemeld bleek te worden met de taxatierapporten door taxateurs en makelaars.