WASHINGTON - De afzwakkende economie zou de Verenigde Staten in een recessie kunnen duwen. Dat zei Alan Greenspan, voormalig voorman van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, donderdag in een interview met televisiestation CNBC.

"De data van dit moment suggereren nog geen recessie. Het zou mij echter verbazen als we geen recessie zouden krijgen, als we kijken naar de huidige financiële situatie", aldus Greenspan.

Bedrijven kunnen vooralsnog voldoende tegenwicht bieden aan inflatiedruk, maar Greenspan verwacht dat op de langere termijn Amerika een recessie moeilijk zal kunnen vermijden, gezien de stijgende werkloosheid en het feit dat de omzetgroei uit buitenlandse activiteiten aan het inzakken is.

Volgens Greenspan hebben de Amerikaanse huizenprijzen de bodem nog niet bereikt. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de hierdoor ontstane onrust afneemt, zo meent hij. "Het is belangrijk dat we het financiële systeem stabiliseren", aldus Greenspan.

Greenspan liet verder weten dat de overheid de in problemen geraakte hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac moet nationaliseren. Het is volgens hem bij de twee banken wachten op grote problemen.