AMSTERDAM - Terwijl de rest van de Europeze beurzen de verliezen nog beperkt wist te houden, sloot de AEX in Amsterdam donderdag fors lager. Koersverliezen bij levensmiddelenconcern Unilever, olieconcern Shell en staalconcern ArcelorMittal zetten de index onder druk.

De AEX, de index van grote fondsen in Amsterdam, sloot 4,44 punten (1,1 procent) lager op 399,95 punten. De MidKap wist wel winst te boeken met een plus van 3,60 punten, ofwel 0,7 procent, op 546,43 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen allebei 0,2 procent omlaag, terwijl Frankfurt 0,3 procent steeg.

De Europese beurzen stonden aanvankelijk hoger, maar zakten in de middag weg na een tegenvallend groeicijfer over de Amerikaanse economie. Die groeide in het tweede kwartaal minder hard dan verwacht, met 1,9 procent op jaarbasis.

Kwartaalresultaten
Beleggers in hoofdfondsen in Amsterdam zagen bovendien geen reden in aandelen te stappen wegens een aantal tegenvallende kwartaalresultaten, waaronder die van het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever. De markt vond met name de verkopen over het tweede kwartaal teleurstellend. Unilever kreeg een afstraffing en noteerde 8,4 procent lager.

Oliemaatschappij Shell, een ander zwaarwegend fonds in de AEX, ging aanvankelijk omhoog. In de middag ging het fonds om onverklaarbare redenen echter omlaag, met 2 procent. Het concern publiceerde wel gunstige cijfers. Net als concurrenten kon het in het tweede kwartaal profiteren van sterk opgelopen olieprijzen.

Reed Elsevier
Ook uitgever Reed Elsevier maakte zijn kwartaalresultaten bekend, alsmede het vertrek van topman Crispin Davis. "Het ziet er goed uit. De winst is iets hoger dan verwacht en ze houden vast aan de verwachtingen", stelde Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Reed Elsevier noteerde een winst van 4,7 procent, waarmee het concern tot de grootste stijgers behoorde in de AEX. Concurrent Wolters Kluwer prijkte bovenaan met een winst van 5 procent.

DSM
Het chemieconcern DSM zette de opmars van de afgelopen dagen voort met een plus van 0,6 procent. Tijdens de ochtendhandel was het aandeel erg gewild, nadat ING zijn klanten had geadviseerd het aandeel te kopen. Aanleiding daarvoor waren de sterke resultaten die DSM dinsdag bekendmaakte.

Branchegenoot AkzoNobel maakte zijn cijfers op dezelfde dag bekend, maar deze vielen zwaar tegen. Het aandeel is sindsdien alleen maar aan het dalen. Donderdag ging er nog eens 3,6 procent van de koers af. "Beleggers switchen van AkzoNobel naar DSM", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

AMG
Bij de MidKappers maakte AMG een sprong van 6,1 procent. Dat had te maken met een verlenging van een belangrijk contract bij een dochterbedrijf van de producent van onder meer specialistische metalen.

Het voedingsmiddelenconcern Nutreco, een ander MidKap-fonds, werd 6,7 procent hoger gezet. De oorzaak was een gunstig kwartaalrapport.

Economie
De stemming op de Europese obligatiemarkten trok donderdag aan nadat het groeicijfer in de VS bekend was geworden. De economie groeide in het tweede kwartaal met 1,9 procent, iets minder dan verwacht. De toonaangevende Bund future klom 0,52 punt tot 112,57 punten.

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdag 1,5585 dollar. Bij het slot van de effectenbeurzen in Europa woensdag was de Europese munt 1,5555 dollar waard.