BILTHOVEN - De toeleverancier van de chipindustrie ASMI heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt dan verwacht. De winst moest evenwel opnieuw komen van de Aziatische deelneming ASM Pacific. De eigen operationele activiteiten van het Bilthovense bedrijf leverden weer rode cijfers op.

De nettowinst bedroeg 9,6 miljoen euro, 3 miljoen minder dan in het eerste kwartaal. Dat is meer dan analisten voorzagen. Maar ook het verlies van de front-enddivisie, die apparatuur maakt voor de productie van chips, viel fors groter uit dan verwacht: 6,8 miljoen euro. Ook zonder een eenmalige last van 1,4 miljoen euro valt dat resultaat analisten flink tegen.

Zoals de afgelopen jaren vrijwel steeds het geval was, waren het de zogeheten back-endactiviteiten die voor de winst zorgen. Die activiteiten bestaan uit een meerderheidsbelang in het Aziatische bedrijf ASM Pacific Technology, dat machines voor de assemblage en verpakking van chips maakt. ASM PT draagt bij aan de resultaten van ASMI door de betaling van dividend.

ASMI
ASMI belooft aandeelhouders al jaren dat het serieus werk maakt van de winstgevendheid van de front-enddivisie, maar lijkt daar ook in het tweede kwartaal niet in te zijn geslaagd. Bestuursvoorzitter Chuck del Prado schreef dat toe aan zwakke marktomstandigheden waar de gehele sector last van heeft.

Enkele grote aandeelhouders zijn evenwel van mening dat zelfs een aantrekkende markt ASMI niet zal helpen zolang de in maart aangetreden Del Prado er de scepter zwaait. Zij begonnen een offensief om de zoon en opvolger van ASMI-oprichter Arthur del Prado uit het zadel te lichten.

Stichting
ASMI trok met behulp van een bevriende stichting een beschermingswal op om te voorkomen dat de aandeelhouders in hun jaarvergadering Del Prado zouden wegstemmen. In een door Hermes aangespannen zaak gelastte de ondernemingskamer van het hof in Amsterdam de partijen met elkaar in onderhandeling te gaan.

Een bod van de Amerikaanse concurrent Applied Materials en investeringsmaatschappij Francisco Partners op de gehele front-enddivisie maakte vroegtijdig een einde aan dat overleg. ASMI verwierp het bod als te laag maar kreeg van zijn kritische aandeelhouders wel de ruimte met Applied Materials over een hoger bod te onderhandelen.

Applied Materials
In de documenten over het tweede kwartaal stond geen aanwijzing over hoe de gesprekken met Applied Materials verlopen. Wel liet ASMI weten dat het zijn meerderheidsbelang in NanoPhotonics wil verkopen. Dat past volgens ASMI het plan de front-endtak winstgevender te maken.