WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1,9 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het ministerie van Handel donderdag bekendmaakte.

De Amerikaanse economie groeide daarmee in het tweede kwartaal iets minder hard dan verwacht. Analisten gingen gemiddeld uit van een stijging van het bruto binnenlands product (bbp) met 2 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie van de Verenigde Staten met 0,9 procent.

De groei van de economie werd vooral gestimuleerd door de export en een toename van de consumptie door huishoudens. Dankzij stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid hadden de huishoudens meer te besteden dan een jaar eerder. De problemen op de huizenmarkt hadden nog altijd een negatieve invloed op de ontwikkeling van de economie, maar dit effect was minder groot dan voorheen.

IMF
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft pessimistisch over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in het komende jaar. De economie van de Verenigde Staten bevindt zich "in onbekende wateren" en zal tot medio volgend jaar ondermaats blijven presteren, zo meldt het IMF in zijn nieuwste rapport over de gezondheid van de Amerikaanse economie.

"De groei van de Amerikaanse economie zal in 2008, met de extra tegenwind van de hoge olieprijs, opmerkelijk zwakker zijn en zal in 2009 slechts langzaam herstellen", aldus de economen van het IMF. Het Fonds waarschuwt met name voor de "belangrijke macro-economische gevolgen" van de dalende huizenprijs.