UTRECHT - Vrachtwagenchauffeurs verdienen een stuk minder dan hun collega's in bijvoorbeeld de touringcarbranche. Daarom komt de CNV Bedrijvenbond in de komende cao-onderhandelingen voor het wegtransport met een forse looneis. De bond wil dat de lonen op jaarbasis met in totaal 6 procent stijgen.

De vakbond heeft de lonen van chauffeurs in diverse sectoren naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat een vrachtwagenchauffeur per uur ongeveer 8 procent minder verdient dan een chauffeur van een touringcar. De achterstand op collega's in het openbaar vervoer is nog veel groter: 20 procent.

CNV-onderhandelaar Joost van Egmond vindt die grote verschillen niet terecht. "De werkzaamheden zijn vergelijkbaar."

Inhaalslag
Daarom wil de CNV-bond een inhaalslag voor de chauffeurs in het wegtransport. Van Egmond wil een cao voor 2,5 jaar. Daarin moeten de lonen jaarlijks met 3,5 procent stijgen en dan komt er nog 2,5 procent bij aan toeslagen en een vaste periodiek. In totaal gaat het inkomen dan per jaar 6 procent omhoog.

"Dat worden stevige onderhandelingen", aldus Van Egmond. "Maar onze leden willen dit en ze hebben gelijk. De uurlonen moeten meer met elkaar in de pas gaan lopen."

De onderhandelingen beginnen dit najaar.