AMSTERDAM - De speciale bijtellingsregeling voor het privégebruik van auto’s in de autobranche - de 'Autodealerregeling 2007' – loopt per 1 oktober af. Daarvoor in de plaats komt een andere manier waarop werkgevers in de autobranche de bijtelling kunnen vaststellen, zo meldt de Belastingdienst.

Bij werkgevers in de autobranche kan sprake zijn van wisselend gebruik van auto's door hun werknemers. In dat geval is het soms moeilijk om de grondslag voor de bijtelling van het privégebruik vast te stellen. Om het de werkgevers wat makkelijker te maken, heeft de fiscus de 'Autodealerregeling 2007' (pdf) in het leven geroepen.

De regeling - die dit jaar tot twee keer toe is verlengd - loopt nu op 1 oktober 2008 af.

Handreiking
De Belastingdienst reikt werkgevers in de autobranche nu een andere manier aan om de grondslag voor de bijtelling te kunnen vaststellen: de 'Handreiking bijtelling privégebruik auto voor de autobranche' (pdf). Hierin staat ook wanneer de werkgever over de bijtelling loonbelasting/premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet moet inhouden en wat hij moet administreren.

De handreiking geldt voor alle werkgevers in de autobranche die door wisselend gebruik van auto's de grondslag voor de bijtelling moeilijk vast kunnen stellen. Dat zijn dealers in personenauto's, handelaars in tweedehands auto's, leasemaatschappijen en importeurs.

Toepassen
De fiscus geeft aan dat werkgevers die gebruikmaken van de Autodealerregeling 2007, nu al kunnen overstappen op de methode van de  handreiking, maar zij mogen ook wachten tot 1 oktober aanstaande.