NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zakten woensdag in de middag even in, maar wisten uiteindelijk toch forse winsten te pakken.

De beurzen profiteerden van een positief werkgelegenheidscijfer en nieuws in onder meer de financiële sector, ondanks druk van een stijgende olieprijs. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq werd wel gedrukt door een winstwaarschuwing van Garmin.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 186,13 punten (1,6 procent) hoger op een stand van 11.583,69 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg met 21,06 punten, ofwel 1,7 procent tot 1284,26 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 10,10 punten, (0,4 procent) omhoog tot 2329,72 punten.

Winstverwachting
Producent van navigatiesystemen Garmin leverde ruim een vijfde van zijn waarde in. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar. Garmin heeft last van felle concurrentie en dalende consumentenuitgaven. Voor heel 2008 verwacht Garmin een winst van 4,13 dollar per aandeel, flink minder dan de 4,40 dollar die het bedrijf eerder voorzag.

De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa en Zwitserland besloten tot verlenging van een reeks maatregelen ter ondersteuning van de kwakkelende financiële markten. Hierdoor kunnen banken onder meer makkelijker noodkredieten krijgen. Goldman Sachs en Merrill Lynch gingen beide met 2,5 procent omhoog. Bank of America pluste 4,3 procent.

Verder werd bekend dat president Bush een wet heeft ondertekend die de Amerikaanse regering onder meer de mogelijkheid geeft beide banken met noodkredieten te ondersteunen. Hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac plusten respectievelijk 0,9 en 3,7 procent.

Banen
Steun kwam ook van cijfers van salarisstrookverwerker ADP. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten steeg onverwacht in juli met 9000 banen. De data lopen vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten brengt.

Vooral bedrijven als conglomeraat General Electric en producent van consumentenproducten Procter & Gamble profiteerden. De twee ondernemingen gingen met respectievelijk 2 en 1,6 procent omhoog.

Mediaconcern Viacom verloor bijna 4 procent nadat het dinsdagavond een winstdaling over het tweede kwartaal bekend had gemaakt.

Benzine
De stijgende olieprijs werd veroorzaakt door een scherpe daling van de Amerikaanse benzinevoorraad. Voor een vat ruwe olie werd op de termijnmarkten bijna 127 dollar betaald, 3,9 procent meer. Eerder op de dag was er nog sprake van een lichte daling. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips plusten tussen de 4,3 en 5,5 procent. Chevron was de grootste stijger in de Dow.

De euro was op de valutamarkt 1,5579 dollar waard. Bij het slot van de effectenbeurzen in Europa eerder op de dag was de Europese munt 1,5555 dollar waard.