AMERSFOORT - Voedingsconcern Nutreco heeft het afgelopen halfjaar meer winst geboekt dan analisten hadden verwacht. De producent van diervoeding en visvoer boekte een nettowinst van 48,8 miljoen euro. Dat is 31,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten steeg met 70 procent tot 80,1 miljoen euro. De omzet nam met 38,4 procent toe tot 2,32 miljard euro, zo blijkt uit halfjaarcijfers die het concern uit Amersfoort donderdag heeft gepubliceerd.

De omzetstijging wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door hogere prijzen, mede doordat Nutreco de duurdere grondstoffen doorberekende aan zijn klanten. Overnames droegen ook fors bij aan de hogere inkomsten.

Diervoeding
Het hogere bedrijfsresultaat van Nutreco kwam geheel op het conto van de activiteiten in diervoeding, waar het resultaat met 147 procent steeg tot 74,1 miljoen euro. Het bedrijf schrijft de plus toe aan autonome groei, overnames en goede voorraden en contractposities in een markt waar de prijzen stijgen.

Bij de divisie voor visvoer daalde het resultaat met bijna twee vijfde tot 12,9 miljoen euro. Dat kwam mede door lagere verkopen in Noorwegen en Chili. Tegenvallers in Spanje maakten dat het resultaat van de vleesdivisie volledig verdampte. Het bedrijfsresultaat belandde 0,2 miljoen euro in de min.

Welvaart
Topman Wout Dekker van Nutreco constateert dat de stijgende welvaart in de wereld de vraag naar diervoeding en visvoer aanwakkert. De verstedelijking en groeiende wereldbevolking dragen daar ook aan bij.

De bestuursvoorzitter stelt dat Nutreco op koers ligt zijn doelstellingen voor 2010 te halen. Die houden in dat de producent het bedrijfsresultaat wil verdubbelen ten opzichte van 2007. Daardoor moet het resultaat uitkomen op 230 miljoen euro. Dekker gaf geen concrete winstverwachting voor het lopende boekjaar.