AMSTERDAM - Nederland is een van de populairste en duurste bestemmingen onder expats. In geen enkel ander land blijven buitenlandse werknemers bovendien zo lang hangen: maar liefst 82 procent van de expats blijft hier langer dan drie jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Britse HSBC Bank.

Singapore is volgens het onderzoek de meest populaire expatbestemming. Harde cijfers over het aantal expats in Nederland zijn er niet, alleen al omdat er geen duidelijke definitie bestaat.

In 2004 zijn er ruim 44.000 tewerkstellingsvergunningen voor buitenlandse werknemers geldig gewordenMaar de buitenlanders vallen lang niet allemaal binnen de categorie expats. Bijna de helft van de vergunningen is uitgegeven in de sector land- en tuinbouw.

Vergunningen
Het aantal vergunningen op functiegebieden als leidinggeven, advies, wetenschappelijk onderzoek en cultuur telt in 2004 op tot zo'n 7.500. Ruim 6.000 van de vergunningen zijn uitgegeven aan hoger opgeleiden. De sectoren zakelijke dienstverlening, onderwijs en onderzoek en sociaal culturele instellingen zorgen samen voor 14.000 vergunningen.

De financiële en de ICT-sector bieden het meeste werk aan expats. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit India, Japan en de VS, ondanks dat de voorkeur van managers die expats inhuren vaak uitgaat naar mensen uit West-Europa vanwege de aansluiting bij onze cultuur. Gezien het vrije verkeer van personen en arbeid binnen de EU is het echter lastig om grip te krijgen op de groep expats die uit EU-landen komen.

Moskou
Uit onderzoek van adviesbureau Mercer blijkt dat Moskou voor expats de duurste stad is om te wonen. Op de tweede plaats staat Tokio, daarna volgen Londen, Oslo en Seoul.

De lijst is gebaseerd op de kosten van tweehonderd producten, waaronder huisvesting, vervoer en voedsel. Amsterdam staat op de 25ste plaats. De goedkoopste stad om als expat te verblijven is Asuncion, de hoofdstad van Paraguay.