AMSTERDAM - Het uitgeefconcern Wolters Kluwer heeft over een breed front te kampen met tegenvallers. Het bedrijf verwacht dat de inkomsten bij zijn vier divisies dit jaar minder hard zullen groeien dan eerder aangegeven.

Het afgelopen halfjaar daalde de omzet met 4 procent tot 1,61 miljard euro, zo meldde de leverancier van professionele informatie aan ziekenhuizen, banken, belastingadviseurs en juristen woensdag.

De nettowinst duikelde van 742 miljoen euro naar 144 miljoen euro. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Wolters Kluwer in de eerste helft van 2007 een bijzondere bate van 588 miljoen euro kon boeken op de verkoop van zijn onderwijsdivisie.

Gezondheid
De problemen zijn nu het grootst bij de divisie Health. Deze tak loopt al geruime tijd niet lekker doordat farmaciebedrijven minder adverteren in de uitgaven van Wolters Kluwer. Operationeel belandde de divisie het afgelopen halfjaar zelfs in de verliezen.

Wolters Kluwer liet weten dat de topman van de gezondheidstak, Jeff McCaulley, besloten heeft om op te stappen. Hij zou dit doen om "persoonlijke en familieredenen". Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry neemt zijn taken voorlopig over.

Banken
De inkomsten bij de Health-divisie daalden het afgelopen halfjaar met 14 procent. Daarmee was de tak de slechtst presterende divisie. Wolters Kluwer heeft daarnaast grote problemen in de financiële sector, waar banken en verzekeraars klappen oplopen door de aanhoudende kredietcrisis. Daardoor daalden de inkomsten van Wolters Kluwer in deze sector met 12 procent.

De dalingen zijn zo fors door de zwakke dollar. Wolters Kluwer haalt ongeveer de helft van zijn inkomsten uit Noord-Amerika. De divisies Health en Corporate & Financial Services wisten echter op eigen kracht ook geen omzetgroei te behalen. Bij de divisies die zich bezighouden met de levering van professionele informatie aan belastingadviseurs en juristen nam de omzet autonoom wel toe, maar minder dan verwacht. De bandbreedtes voor de groei zijn daarom neerwaarts bijgesteld.

Koers
Beleggers reageerden niet geschrokken op de nieuwe tegenvallers. Wolters Kluwer had vorige week al gewaarschuwd dat de omzetdoelstelling voor het gehele bedrijf dit jaar lager zou uitvallen dan in februari was aangegeven. De koers van het aandeel Wolters Kluwer stond woensdag op de beurs in Amsterdam rond het middaguur 0,1 procent hoger op 14,13 euro. De afgelopen zes maanden is het bedrijf al een kwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Wolters Kluwer moet er hard aan trekken om zijn nieuwe doelstelling van 3 procent autonome omzetgroei, dus zonder valuta-effecten en overnames, te halen. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de groei maar 1 procent.

Bestuursvoorzitter McKinstry verklaarde te vertrouwen op een beter tweede halfjaar. Traditioneel is deze periode ook sterker, doordat Wolters Kluwer dan bestellingen binnenkrijgt voor informatie die bijvoorbeeld juristen en belastingadviseurs het jaar erop nodig hebben. McKinstry vertrouwt daarnaast op een succesvolle introductie van nieuwe producten.