BRUSSEL - Consumenten en producenten in de Europese Unie zijn in juli opnieuw somberder geworden over de economie. De index, die het vertrouwen weergeeft, daalde voor de gehele EU met 5,8 punten ten opzichte van juni naar 88,7. In de eurozone ging het cijfer met 5,3 punten omlaag naar 89,5.

Het is de sterkste daling van de vertrouwensindex op maandbasis sinds oktober 2001. Tevens is nu het laagste niveau sinds maart 2003 bereikt, aldus de Europese Unie.

Langetermijngemiddelde
De index staat met de daling in juli voor de vierde achtereenvolgende maand onder het langetermijngemiddelde van 100 punten. Bovendien kwam de vertrouwensindex flink lager uit dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een index van 93 punten. In juni stond de index voor de hele EU nog op een herziene 94,5 punten. Voor de eurozone was dat 94,8 punten.

Dinsdag werd al bekend dat het consumentenvertrouwen in Nederland in juli is ingestort. Maar Italië (min 9,6) en Groot-Brittannië (min 7,2) rapporteerden de grootste dalingen. Ook in Frankrijk en Duitland liep het vertrouwen in de economie een flinke deuk op. In Spanje herstelde het sentiment zich juist na een forse daling in juni.