PARIJS - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het moederconcern van vliegtuigbouwer Airbus, heeft in het tweede kwartaal 118 miljoen euro winst gemaakt.

Dankzij de aflevering van meer Airbus-vliegtuigen en lagere kosten van productievertragingen was de winst 37 miljoen euro hoger dan een jaar eerder, zo werd woensdag bekendgemaakt.

EADS nam in het tweede kwartaal een last van 715 miljoen euro voor vertragingen bij de bouw en uitlevering van zijn paradepaardje, de A380 superjumbo.

Omzet
De winst was lager dan analisten hadden voorzien. Zij gingen in doorsnee uit van een positief resultaat van ruim 340 miljoen euro. De omzet van EADS nam in het tweede kwartaal met 5 procent toe tot 9,9 miljard euro.

De opbrengsten van de grootste vliegtuigenbouwer van Europa werden gedrukt door de sterke daling van de dollar tegenover de euro. Volgens EADS kost een daling van de dollar met 10 cent het bedrijf een miljard euro aan inkomsten. Dit komt vooral omdat de prijzen van vliegtuigen in dollars worden berekend, terwijl EADS het grootste deel van zijn kosten in euro's maakt.