AMSTERDAM - Nintendo heeft over het eerste kwartaal van dit jaar, dat april tot en met juni beslaat, zijn winst zien stijgen met 31,5 procent. De winstgroei is vooral te danken aan het succes van de Wii spelcomputer.

Het Japanse concern boekte een nettowinst van 107,2 miljard yen, tegenover 80,2 miljard yen in dezelfde periode een jaar eerder.

De Wii, die concurreert met de PlayStation van Sony en de Xbox 360 van Microsoft, is populair. Er gingen wereldwijd 5,2 miljoen exemplaren van over de toonbank, 1,7 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2007. Vooral in Noord-Amerika en Europa is de Wii gewild, volgens Nintendo.

Nintendo DS
De Nintendo DS deed het in het buitenland goed, maar in Japan zelf werden er minder van verkocht. Wereldwijd verkocht het concern 6,9 miljoen exemplaren van de spelcomputer, 0,04 miljoen minder dan in het voorgaande jaar.

Op software-gebied profiteerde Nintendo van de buitenlandse lancering van het Wii Wheel en de Wii Fit. Bij de Nintendo DS werd 'Pokémon Mystery Dungeon' over de grens geïntroduceerd en 'leverde een sterke bijdrage aan de software categorie', aldus het bedrijf.

Vooruitzichten   
Voor het hele jaar handhaaft Nintendo zijn vooruitzichten. Het concern verwacht een operationele winst van 530 miljard yen in de boeken te schrijven, bijna 9 procent meer dan in het voorgaande jaar, maar minder dan analisten gemiddeld hadden becijferd.

De aandelen Nintendo zijn dit jaar met 16,9 procent in waarde gedaald. De Nikkei, de index waarvan de aandelen Nintendo deel uitmaken,  verloor 14 procent.