NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen lieten dinsdag stevig herstel zien van de forse verliezen een dag eerder. De beurzen werden daarbij geholpen door een scherp dalende olieprijs.

Ook een aantal beter dan verwachte macro-economische cijfers droeg bij aan de koerswinsten, die vooral in het laatste handelsuur flink opliepen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde op een stand van 11.397,56 punten, een winst van 266.48 punten (2,4 procent) ten opzichte van het slot van maandag. De breed samengestelde S&P 500 steeg 28,83 punten (2,3 procent) tot 1263,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 55,40 punten (2,5 procent) in de plus op 2319,62 punten.

Daling
De olieprijs zette de forse daling van de afgelopen week onverminderd voort. Een vat ruwe Amerikaanse olie van 159 liter bracht aan het einde van de beurshandel op de termijnmarkt iets minder dan 122 dollar op, een daling met bijna 2,5 procent. De olieprijs is de afgelopen week met bijna een kwart afgenomen en bereikte dinsdag de laagste stand sinds begin mei.

De sterk gestegen olieprijs drukte de afgelopen maanden zwaar op het sentiment op de aandelenbeurzen wereldwijd. De dure olie zadelde bedrijven op met fors hogere kosten. Bovendien kwam de economische groei in gevaar omdat de gestegen olieprijs de toch al hoge inflatie verder aanwakkerde.

Huizen
Verder werd bekend dat het vertrouwen van Amerikanen in de economie in juli onverwacht is gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee kwam een einde aan een neergaande lijn van ruim een half jaar Ook bleek dat de huizenprijzen vergeleken met vorig jaar in recordtempo zijn gedaald, maar de afname viel iets lager uit dan analisten gemiddeld hadden voorzien.

Beter dan verwachte resultaten van biotechnologiebedrijf Amgen en staalconcern U.S. Steel droegen eveneens bij aan de positieve stemming. Amgen steeg bijna 3 procent terwijl U.S. Steel zelfs ruim 14 procent meer waard werd.

Citigroup
Onder de hoofdfondsen in New York waren maandag geen verliezers. De sterkste stijgers zaten in de financiële hoek, die stevig opveerde na de enorme duikelingen van een dag eerder. Citigroup, de grootste bank in de VS gemeten naar bezittingen, herstelde 5,9 procent, Bank of America 14,8 procent en JPMorgan Chase 8,2 procent.

De zakenbank Merrill Lynch leek aanvankelijk het sentiment onder druk te zetten. De bank liet maandag weten dat zij 5,7 miljard dollar afschrijft op slechte leningen en bovendien 8,5 miljard dollar wil ophalen door aandelen uit te geven. Het aandeel sloot desondanks 3 procent hoger. Beleggers hopen dat Merrill Lynch met de jongste afschrijvingen definitief heeft afgerekend met de kredietcrisis.

Op de valutamarkt was de euro aan het einde van de handel in New York 1,5585 waard, evenveel als bij het slot van de effectenbeurzen in Europa. Vergeleken met een dag eerder won de dollar terrein ten opzichte van de Europese munt. Dat kwam door beter dan verwachte macro-economische cijfers uit de VS.