AMSTERDAM - Het Damrak sloot dinsdag positief. Net als in de rest van Europa, wisten de Amsterdamse graadmeters verliezen van eerder op de dag om te zetten in kleine plussen. Een positief cijfer over het Amerikaans consumentenvertrouwen en een dalende olieprijs gaven steun.

Zwaargewicht AkzoNobel maakte in Amsterdam een duikeling van 10,9 procent. Het chemieconcern verraste de markt met tegenvallende resultaten. Branchegenoot DSM voerde de AEX juist aan met een stijging van 8 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers en gunstige vooruitzichten.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot 2,12 punten, ofwel 0,5 procent, hoger op 395,10 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 3 punten (0,6 procent) tot 532,64 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen respectievelijk 0,8 en 0,1 procent vooruit. Alleen Parijs bleef achter met een lichte min.

Vertrouwen
Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten in de economie is in juli onverwacht licht gestegen. De index, die het consumentenvertrouwen weergeeft, ging omhoog van 51 in juni tot 51,9 in juli. In juni bereikte het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten het laagste niveau van de afgelopen zestien jaar.

Eerder op de dag gingen de beursgraadmeters nog scherp omlaag, vooral door het negatieve slot van Wall Street maandag en slecht nieuws van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

Merrill Lynch
Merrill Lynch maakte maandag nabeurs een miljardenafschrijving bekend gerelateerd aan de kredietcrisis. Daarnaast wil het bankconcern voor 8,5 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal binnen te halen.

"Het was een dramatisch bericht, maar beleggers denken dat ze nu echt klaar zijn met afschrijven. De markt is over de ergste schrik heen", aldus Cees Smit, handelaar bij Today's Beheer.

Fortis
De financials aan de beurs in Amsterdam bleven negatief gestemd. Fortis en ING verloren respectievelijk 2,8 en 0,1 procent. Aegon zakte 0,2 procent. Bij de middelgrote fondsen verloor SNS Reaal 1,3 procent en BinckBank 1,8 procent.

De grootste stijger in de MidKap was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 4,1 procent. Het bedrijf kondigde voor de opening van de beurs een driejarig contract aan met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras. Het contract heeft een waarde van 137 miljoen euro.

Nutreco
Het diervoederbedrijf Nutreco noteerde een plus van 3,4 procent. Effectenkantoor Petercam heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen.

De olieprijs daalde met 2,6 procent tot 121,45 dollar per vat lichte Amerikaanse olie. Dit heeft te maken met signalen dat de vraag aan het afnemen is. Eerder werd de prijs opgedreven door aanvallen op oliepijplijnen in Nigeria, Afrika's grootste olie-exporteur.

Dollar
De lagere olieprijs valt samen met een sterkere dollar. Op de valutamarkt was de euro 1,5585 dollar waard tegen 1,5755 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.