GENEVE - De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan na ruim een week van moeizaam overleg uiteen zonder een akkoord te hebben bereikt over verdere liberalisering van de internationale handel. Dat hebben diplomaten dinsdag verklaard tegen het persbureau Reuters.

Onenigheid over de mate waarin ontwikkelingslanden hun boeren mogen beschermen tegen excessieve stijgingen van de import van landbouwproducten, vormden het voornaamste breekpunt. Met name de Verenigde Staten en de opkomende economische grootmacht India stonden op dat punt lijnrecht tegenover elkaar.

De onderhandelingen over een vrijere wereldhandel zijn al in 2001 begonnen. Verscheidene gespreksrondes leverden tot dusver echter nooit overeenstemming op.

Toegang
Kort gezegd willen de rijke landen meer toegang voor hun producten en diensten tot opkomende markten, terwijl arme landen een drastische inperking eisen van de steun die de VS en veel Europese landen hun landbouw geven.

WTO-topman Pascal Lamy was maandag nog positief gestemd. "We zijn dichtbij de afronding van een heel substantiële mijlpaal", zei hij toen. Maar uit de reacties van verscheidene landen viel toen al op te maken dat definitieve overeenstemming nog ver te zoeken was, ondanks een compromisvoorstel waarmee enkele grote landen eind vorige week de onderhandelingen draaiende hielden.