MUNCHEN - Siemens gaat schadevergoedingen eisen van elf voormalige topbestuurders in verband met het omvangrijke fraudeschandaal bij het Duitse technologieconcern.

Volgens Siemens hebben zij gefaald in hun toezichthoudende taken. Dat maakte Siemens dinsdag bekend. Het gaat onder anderen om oud-bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld en de voormalige president-commissaris Heinrich von Pierer.

Volgens Siemens heeft het bedrijf wegens hun falen financiële schade geleden door het omkoopschandaal dat speelde tussen 2000 en 2006.

Weggesluisd
De Duitse autoriteiten doen al twee jaar onderzoek naar de zaak, waarbij volgens Siemens in totaal 1,3 miljard euro werd weggesluisd in geheime fondsen om via omkoping contracten in het buitenland binnen te slepen.

De raad van toezicht van Siemens stemde in met de eis tot schadevergoeding. Volgens het concern heeft het schandaal al 1,9 miljard euro aan boetes en uitgaven voor juridische adviezen gekost. Kleinfeld en Von Pierer hebben altijd beweerd niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude.

Maandag werd het eerste vonnis geveld tegen een oud-bestuurder van Siemens wegens betrokkenheid bij de affaire. De vroegere directeur van de telecomtak van Siemens, Reinhard Siekaczek, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 108.000 euro opgelegd. Hij werd schuldig bevonden aan het verduisteren van meer dan 50 miljoen euro bedoeld voor omkoping.