AMSTERDAM - Financieel dienstverleners, onder wie notarissen en taxateurs, lijken systematisch betrokken te zijn bij vastgoedfraude. Dat concludeert het Financieel Expertise Centrum (FEC) op basis van eigen onderzoek.

Volgens het FEC rekenen criminelen als vanzelfsprekend op medewerking van zakelijke dienstverleners. Het centrum constateert dat er zaken worden gedaan "tussen enerzijds personen met een traditionele criminele achtergrond en anderzijds personen of bedrijven met een ogenschijnlijke integere uitstraling".

AFM
Het FEC is een samenwerkingsverband van De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en andere toezichthouders. Het centrum baseert zijn conclusies op bestudering van onder meer zes afgeronde strafrechtelijke onderzoeken naar vastgoedfraude. De studie, die dinsdag werd vrijgegeven, dateert van december 2007. Het Financieele Dagblad publiceerde vorige week over het geheime rapport, waarop onder meer de Tweede Kamer aandrong op openbaring.

Uit het rapport komt naar voren dat criminelen in veel gevallen de hulp nodig hebben van financiële dienstverleners om frauduleuze vastgoedtransacties te kunnen uitvoeren. Regelmatig werken makelaars, taxateurs, notarissen, advocaten, accountants en trustkantoren mee aan dergelijke transacties.

Hun betrokkenheid varieert van het niet stellen van kritische vragen tot het uitvoeren van financiële constructies door een belastingadviseur en een advocaat.

Handhaving
Het FEC constateert dat in de bekeken dossiers "een aantal personen steeds een rol vervult die op zijn minst verwijtbare betrokkenheid inhoudt". "Passende handhavingsmaatregelen" kunnen op hun plaats zijn, aldus de toezichthouders.

De onderzoekers stellen dat partijen die betrokken zijn bij vastgoedtransacties scherper moeten letten op signalen van "verdachte handelingen". Op die manier kan fraude in de toekomst worden voorkomen. Als voorbeelden van criminele gedragingen noemt het FEC witwassen, hypotheekfraude, belastingfraude en afpersing.

Momenteel doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar vermeende fraude rond het Rabo Bouwfonds, Fortis Vastgoed en het Philips Pensioenfonds.