WAALWIJK - Internetdienstverlener Docdata kijkt met een optimistische blik naar de toekomst, ondanks de verslechterende economie. Het bedrijf richt nadrukkelijk op dienstverlening aan webwinkels en verwacht dat die tegen de stroom in zullen blijven groeien.

"Het aandeel van retail op internet is nog klein. Daar zit nog veel groei in", constateerde bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij verwacht daarom dat Docdata minder gevoelig is voor een neergaande conjunctuur en dalend consumentenvertrouwen dan andere ondernemingen.

Een voorbeeld van aanhoudende groeimogelijkheden op internet vormt het nieuwe contract met detailhandelsketen V&D, dat in de tweede jaarhelft een webwinkel opent. Docdata zal de betalingen voor deze webshop verwerken en zorgt voor de distributie van artikelen die consumenten online bestellen bij V&D. Daarnaast maakt TNT sinds kort gebruik van online betalingsverwerking via Docdata. De populaire site Bol.com is al geruime tijd klant.

V&D
De nieuwe opdrachten van TNT en V&D zullen in het tweede halfjaar bijdragen aan de omzet en het resultaat bij de internettak van Docdata, veruit het grootste bedrijfsonderdeel. Dochterbedrijf IAI zal de komende maanden profiteren van grote orders. Het gaat voornamelijk om de levering van printsystemen die landen gebruiken voor de beveiliging van hun identiteitsdocumenten.

Docdata toont zich dan ook positief over het lopende boekjaar, maar geeft geen concrete winstverwachting. Duidelijk is wel dat alle bedrijfsonderdelen op eigen kracht moeten groeien. Vanaf volgend jaar ziet de beursgenoteerde onderneming weer ruimte voor overnames, vooral om zich in nieuwe landen te vestigen. De directie kijkt daarbij naar België, Scandinavië en Oost-Europa.

Kosten
Docdata heeft in het eerste halfjaar een omzet geboekt van 35,7 miljoen euro. Dat is 8,2 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd daalde de nettowinst van 1,6 miljoen naar 1 miljoen euro. De winstdaling was onder meer te wijten aan de kosten die Docdata maakte om nieuw overgenomen bedrijven te integreren en investeringen in groei. Daarnaast vallen alle belangrijke leveranties van bedrijfsonderdeel IAI in het tweede halfjaar.