AMSTERDAM - Medewerkers van luchthaven Schiphol krijgen per dag te maken ruim 100 zoek geraakte of gestolen laptops. Op veel van die computers staat gevoelige informatie, blijkt dinsdag uit een onderzoek in opdracht van computermaker Dell.

Schiphol is met wekelijks 750 stuks na het Londense Heathrow het grootste 'zwarte gat' voor laptops. Op Heathrow raken wekelijks 900 draagbare pc's verweesd.

Uit het onderzoek, waarbij werd gekeken naar vliegvelden in de VS en zes Europese landen, blijkt dat slechts 43 procent van de verloren laptops weer bij de oorspronkelijke eigenaar terugkeert.

Vertrekhal
In Europa verdwijnen de meeste laptops in de vertrekhal, in de VS zijn de veiligheidscontroles de grootste vindplaats. Veel Europeanen laten hun computer in de lounge liggen.

Stress in combinatie met veel meegedragen bagage als telefoons, pda's en koffers, schroeft de verliescijfers flik op. Vijftig procent van de Europese zakenreizigers voelt zich volgens de onderzoekers gehaast. In de VS voelt 70 procent ernstige tijdsdruk.

Vertragingen
Nederland steekt daar gunstig bij af, met een aandeel van 29 procent gestreste zakenreizigers. Nederlanders maken zich ook minder zorgen over vertragingen: 35 procent, tegenover 60 procent van de Amerikanen.

Ruim een derde van de Nederlandse zakenreizigers vindt dat hij te veel met zich meesleept. Bij de Amerikanen is dit 69 procent.

Gevoelig
De helft van de internationale zakenreizigers dragen een laptop bij zich met gevoelige gegevens erop. Toch nemen de meesten (65 procent van de Amerikanen, 55 procent van de Europeanen) geen maatregelen om die informatie te beveiligen.

Een woordvoerder van Schiphol kan, zich tegenover de Volkskrant, niet vinden in de verliescijfers: ‘Het afgelopen kwartaal zijn 23 laptops bij de dienst Gevonden Voorwerpen ingeleverd.' Dell verklaart dit verschil uit het feit het onderzoek ook de laptops meetelt die weer zijn teruggevonden.