AMSTERDAM - De IJslandse bank Landsbanki, het moederbedrijf van de prijsvechter op de Nederlandse spaarmarkt Icesave, heeft in het tweede kwartaal een winst behaald van 12 miljard IJslandse kroon (93 miljoen euro).

Dat komt neer op een daling van 31 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Landsbanki publiceerde de resultaten dinsdag.

IJsland
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de nettowinst met 4 procent. De IJslandse financiële sector kwam eerder dit jaar in zwaar weer terecht wegens de afzwakkende economische groei en de hoge inflatie. In mei schoten de centrale banken van Denemarken, Noorwegen en Zweden het financiële systeem van IJsland te hulp.

Landsbanki, de op een na grootste bank van IJsland, is druk bezig met het aantrekken van spaargeld op buitenlandse markten. In 2006 lanceerde het concern internetspaarbank Icesave in Groot-Brittannië, in mei kwam deze naar Nederland. Met een rente van 5,25 procent heeft Icesave in Nederland ruim 25.000 spaarders aangetrokken, zo claimde de onderneming begin deze maand.

Bevredigend
Topman Sigurjon Arnson van Landsbanki noemde de resultaten "erg bevredigend". "Dat is belangrijk in het licht van de uitdagende marktomstandigheden op de internationale financiële markten", zei hij. Naar verwachting introduceert Landsbanki de internetspaarbank Icesave de komende twaalf maanden in nog eens drie Europese landen.

Onlangs uitte Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank, kritiek op buitenlandse toetreders op de Nederlandse spaarmarkt. Volgens hem maken ze misbruik van het zogenoemde depositogarantiestelsel dat spaarders beschermt tegen een faillissement van banken. Sommige buitenlandse banken bieden volgens Heemskerk onrealistisch hoge rentes.