MUMBAI - In zijn strijd tegen de sterk stijgende inflatie heeft de centrale bank van India dinsdag voor de derde keer in twee maanden de rente verhoogd.

Het belangrijkste rentetarief in India werd met een half procentpunt verhoogd tot 9 procent. Analisten verwachten dat het niet de laatste renteverhoging zal zijn.

Pogingen van de Indiase regering om de inflatie te temmen door in te grijpen in de markt sorteren vooralsnog geen effect.

Exportverbod
Ondanks de afschaffing van importtarieven op onder meer staalproducten en benzine en de instelling van een exportverbod op maïs en rijst, liep de inflatie in India in de tweede week van juli op naar 11,89 procent, ongeveer gelijk aan het hoogste niveau van de afgelopen dertien jaar.

De centrale bank verhoogde dinsdag de inflatieverwachting voor dit jaar dan ook naar 7 procent. Eerder gingen de bankiers nog uit van een gemiddelde prijsstijging van 5 tot 5,5 procent over heel 2008. De verwachte groei van de economie werd verlaagd tot 8 procent, het laagste tempo sinds 2004.