SYDNEY - De Amerikaanse koffieketen Starbucks sluit deze week nog 61 van zijn 84 vestigingen in Australië om zich te kunnen richten op drie grote steden. Dat maakte Starbucks dinsdag bekend.

Begin deze maand liet Starbucks al weten honderden winkels in de Verenigde Staten te sluiten en duizenden werknemers te ontslaan.

Starbucks wil zich voortaan concentreren op de resterende 23 winkels in Sydney, Melbourne en Brisbane. Met de sluitingen gaan volgens mediaberichten 685 banen verloren.

Koffiecultuur
Starbucks opende zijn eerste winkel in Australië in 2000, maar heeft te kampen met concurrentie van lokale cafés die vaak goede koffie verkopen voor lagere prijzen. De grote steden in Australië hebben door de vele Italiaanse immigranten altijd een levendige koffiecultuur gekend.

Starbucks sluit in de Verenigde Staten zeshonderd onrendabele winkels en ontslaat 12.000 personeelsleden. Amerikanen laten steeds vaker de Starbucks-vestigingen links liggen omdat zij door de neergaande economie en hoge brandstofprijzen moeten bezuinigen.