HEERLEN - Een combinatie van een krap aanbod en toenemende vraag naar kunstmest en vitamines heeft het chemieconcern DSM het afgelopen kwartaal geen windeieren gelegd. De onderneming uit Heerlen haalde het beste kwartaalresultaat ooit en verhoogde de winstverwachting voor het gehele jaar.

Op de beurs in Amsterdam schoot het aandeel DSM bij de opening van de handel met ruim 9 procent omhoog. Zakenbank Petercam noemde de kwaliteit van de resultaten "verbluffend".

Vooraf vreesden analisten voor de effecten van de economische tegenwind en aanhoudend hoge grondstof- en energieprijzen. Concurrent AkzoNobel ging dinsdag met bijna 10 procent onderuit op de beurs na een winstwaarschuwing als gevolg van de zwakkere economische omstandigheden.

Vitamines
DSM profiteerde het afgelopen kwartaal vooral van een toenemende vraag naar vitamines. Sinds de overname van de vitaminetak van het Zwitserse farmaconcern Roche in 2003 is DSM marktleider op dit terrein. Tegelijk speelde de huidige krapte op de wereldwijde vitaminemarkt DSM in de kaart. Het concern verwacht dat de hogere verkoopprijzen zullen aanhouden.

Verder speelden de blijvend hoge prijzen voor kunstmest, als gevolg van de sterke vraag vanuit de agrarische markten, DSM in de kaart. Ook op de kunstmestmarkt was er sprake van grote krapte, aldus DSM, onder meer door de uitval van een eigen ammoniakfabriek eerder dit jaar.

Nettowinst
DSM behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 193 miljoen euro, een verviervoudiging van de winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) uit doorlopende activiteiten steeg met 19 procent naar 276 miljoen euro.

De omzet groeide met 11 procent naar 2,43 miljard euro. De sterke koers van de euro ten opzichte van andere valuta drukte de omzet per saldo met 6 procent. De resultaten overtroffen de verwachtingen van analisten ruimschoots.

Gronstoffen
Ondanks de verwachte verslechtering van de economische omstandigheden en de aanhoudende stijgende grondstof- en energieprijzen, blijft DSM positief over de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Het concern rekent op een bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten van ongeveer 970 miljoen euro. Begin dit jaar ging DSM uit van een resultaat van circa 870 miljoen euro.

Bij de divisie hoogwaardige materialen (Performance Materials), waar onder meer de supersterke vezel Dyneema wordt gemaakt, voelde DSM de economische tegenwind het sterkst. Er was minder vraag vanuit de voor DSM belangrijke eindmarkten (auto-industrie, elektronica en verfindustrie).