AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs zakte maandag op een rustige handelsdag in de rode cijfers. Het negatieve sentiment in de Verenigde Staten deed de stemming van beleggers geen goed.

Postconcern TNT was de grootste verliezer in Amsterdam na tegenvallende kwartaalresultaten. Enig tegenwicht kwam van oliegerelateerde aandelen en staalconcern ArcelorMittal.

De AEX-index sloot 2,79 punten, ofwel 0,7 procent, lager op 392,98 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde met 1,2 procent tot 529,64 punten. De beurs in Londen zakte met 0,8 procent, in Parijs en Frankfurt daalden de hoofdindices met respectievelijk 1,2 en 1,3 procent.

Aegon
De redding van twee grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers en meevallende financiële resultaten van de grote Amerikaanse banken kon de sombere stemming niet keren. De financiële sector bleef maandag op de Europese beurzen kwakkelen. In Amsterdam belandden Aegon (min 3,7 procent) en ING (min 2,1 procent) lager.

Bij post- en pakketjesvervoerder TNT is de winst in het tweede kwartaal onder druk komen te staan van hoge brandstofkosten en een teruglopende economische groei in Europa. Zakenbank Petercam zag in de resultaten aanleiding om het beleggingsadvies te verlagen. Het aandeel ging in de AEX-index met 7,5 procent onderuit.

Ryanair
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair presenteerde tegenvallende resultaten als gevolg van de sterk opgelopen brandstofprijzen. De brandstofrekening verdubbelde en het bedrijf zei over heel 2008 rekening te houden met verlies. Het aandeel verloor op de Ierse beurs bijna een kwart van zijn waarde (22,5 procent). Andere Europese luchtvaartmaatschappijen werden meegesleept en Air France-KLM stond in Amsterdam 2,9 procent lager.

De olieprijs ging maandag met 1 procent omhoog tot 124,53 dollar. Nigeriaanse rebellen hebben enkele oliepijpleidingen van olieconcern Shell aangevallen en Shell heeft een deel van de productie in Nigeria stilgelegd.

Shell
Het aandeel van Shell leed niet onder de ontwikkelingen en ging 0,3 procent omhoog. Het concern komt aanstaande donderdag met de resultaten over het tweede kwartaal naar buiten. "Door de hogere olieprijs verwacht de markt toch wat van de cijfers van olieconcerns", aldus vermogensbeheerder Sijmen Plomp van De Vries & Co.

Andere stijgers in Amsterdam waren chemieconcern DSM (plus 4,6 procent), dat dinsdag met naar verwachting gunstige kwartaalresultaten komt, en staalgigant ArcelorMittal (plus 2,2 procent), dat woensdag cijfers presenteert. Volgens Plomp profiteert ArcelorMittal van de gestegen grondstofkosten.

Unilever
Voedingsmiddelenconcern Unilever behoorde ook tot de winnaars. Het bedrijf had voorbeurs de verkoop van Amerikaanse wasmiddelenactiviteiten aangekondigd en het aandeel ging op de beurs 1,3 procent omhoog. De Amerikaanse concurrent Kraft Foods presenteerde maandag bovendien sterke resultaten.

Op de valutamarkt was de euro 1,5753 dollar waard, tegen 1,5665 dollar aan het einde van de handel op vrijdag.